Aktywne filtry

Serki góralskie

Ser góralski – poznaj smak regionalnych specjałów

Sery góralskie to produkty, które mają swój unikalny i charakterystyczny zapach oraz smak. Najczęściej kojarzą nam się z czasem wypoczynku w Zakopanem lub polskich Tatrach gdzie bez problemu można zakupić serki góralskie prosto od lokalnych gospodarzy. Serki góralskie zawdzięczają swój smak wykorzystaniem najwyższej jakości składników oraz sprawdzonej recepturze przekazywanej z dziada pradziada. 

Tradycyjny góralski ser

Sery góralskie znane są już od setek lat i cały czas zachwycają podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Smakują znakomicie same jak i też w towarzystwie wędlin czy też dodatków takich jak żurawina. Pomimo upływu lat i ulepszeniu procesu technologicznego podczas produkcji serków góralskich nadal są to tradycyjne przysmaki, którymi zajadali się już nasi dziadkowie i pradziadkowie.

Rodzaje serów czyli czym różnią się góralskie sery?

Pod hasłem serki góralskie kryje się wiele rodzajów i odmian tego regionalnego przysmaku. Od bryndzy, poprzez bundz owczy a na korbaczach i serkach z krowiego mleka kończąc. Każdy znajdzie tutaj zatem coś dla siebie.

Korbacz

Korbacz lub też korboc to serek  góralski do produkcji którego wykorzystuje się mleko krowie. Pod względem kształtu przypomina on nitki makaronu, które splecione są bardzo często w warkocz lub wiązkę. Korbacz posiada nieco łagodniejszy smak. Ma również bardziej miękką konsystencje. Znakomicie sprawdza się jako przekąska lub też przystawka do dań. Z powodzeniem zastąpi popularne paluszki czy też krakersy. Co ważne korbacz występuje zarówno w formie wędzonej jak i też niewędzonej.

Gołka

Pod nazwą gołka kryje się tradycyjny serek wędzony z krowiego mleka. Można go łatwo pomylić z oscypkiem ze względu na stosowanie do produkcji obu serków podobnych form ( gołka ma kształt walcowaty ). Serki mają jednak zupełnie odmienny smak. Gołka ma bardzo delikatny, lekko słonawy smak z wyczuwalnymi dymnymi nutami.

Paluchy serowe – dla tych którzy szukają zakąski do piwa

Tradycyjne paluchy serowe, które posiadają delikatnie słonawy smak i zostały wykonane z sera krowiego stanowić będą idealny dodatek do zimnego piwa.